Antyzbrylacze – dodatki cenne dla branży spożywczej

sól

Obecnie panuje moda na naturalne produkty. Coraz więcej osób wybiera żywność, która nie zawiera żadnych dodatków. Niestety nierzadko robią to po omacku. Okazuje się bowiem, że nadmierna gorliwość w tym nie jest konieczna. Niektóre dodatki do żywności są nie tylko zdrowe, ale nawet mają pozytywny wpływ na właściwości produktów spożywczych. Czas nadrobić zaległości i dowiedzieć się wszystkiego o dodatkach do żywności, zwłaszcza, że nie są tak złe, jak mogłoby się wydawać.

​Dodatki spożywcze stosowane do produkcji żywności

Producenci nie bez powodu wykorzystują tyle dodatków do produkcji swoich wyrobów. Bowiem to właśnie dzięki nim okres przydatności do spożycia się zwiększa, a co za tym idzie – jedzenie wolniej się psuje. Ponadto dodatki spożywcze pozytywnie wpływają na konsystencję i wygląd produktów. Stosuje się je w branży cukierniczej i piekarniczej, przemyśle mięsnym, rybnym, drobiarskim i mleczarskim.

​Antyzbrylacze i konserwanty – czy są dla nas dobre?

Przy wytwarzaniu produktów spożywczych szczególnie często stosuje się antyzbrylacze oraz konserwanty. Spotkamy je tak naprawdę na co drugiej etykiecie. Antyzbrylacze, jak można się domyślić, to składniki, które zapobiegają zlepianiu się żywności. Dodatkowo przedłużają jej żywotność, dzięki czemu starcza na znacznie dłużej. Na etykietach widoczne są pod symbolem E536. Antyzbrylacze stosuje się w soli, mące, nawozach, a nawet do wyrobu kleju. Pomimo, iż wiele osób ma wątpliwości co do ich działania, są całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Problem pojawia się tylko wtedy, gdy wchodzą w interakcję z kwasami.

Z kolei działanie konserwantów regulują ściśle określone przepisy, które nakładają wysokie wymagania na producentów żywności. Jak wszyscy zapewne wiedzą, konserwanty zwiększają limit przydatności do spożycia. Hamują rozwój drobnoustrojów, zapobiegając rozwojowi grzybów, pleśni i wirusów. Najlepiej jednak używać tych naturalnych konserwantów – soli kuchennej lub octu.

​Gdzie producenci kupują antyzbrylacze i inne dodatki do żywności?

Tak jak wcześniej wspomnieliśmy, antyzbrylacze nie tylko pozytywnie wpływają na konsystencję produktu, ale także wydłużają jego trwałość i świeżość. Z tego powodu są celowo dodawane do wielu produktów. Tylko skąd właściwie producenci je biorą? Większość z nich korzysta z usług europejskich dystrybutorów. Przed podjęciem decyzji, od kogo kupić dodatki do żywności, producent powinien dokładnie zapoznać się z informacją na stronie internetowej dystrybutora. Zaleca się, aby zwrócił uwagę na jakość asortymentu i obecność niezbędnych zezwoleń i certyfikatów. Poprzez odpowiedni research, producent jest w stanie wybrać najlepszą z dostępnych opcji, co z kolei przełoży się na atrakcyjność jego produktów. Warto na przykład odwiedzić stronę https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/cukiernictwo-i-piekarnictwo, by poznać ofertę jednego z najprężniej działających europejskich dystrybutorów. Bogaty wybór dodatków do żywności pozwala dobrać najlepsze rozwiązanie dla swojego biznesu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *